Betty'nin Hayatı

13 Temmuz 2014 Pazar

Facebook ve Instagram ile Yitirdiklerimiz

Kızımı büyütürken evde olmamdan dolayı sosyal medyayı daha da fazla kullanmaya başladım . Daha önce de bununla ilgil bir yazım olmuştu. Bu geçen aylarda gözlemledim ki bu sosyal medya iyi güzel de insani duygularımızı nasıl yitirdiğimizi hiç farkettiniz mi ? Çevrenizdekilerin bazen  ne kadar yapay olduğunu ya da çıkarcı olduğunu farkettiniz mi ? Benim keşfettiğim profilleri , yitirdiğimiz duyguları sizlere yazmak istiyorum. Ve eminim bana hak verdiğiniz yerler kesinlikle olacak. 

1 . Eskiden dostlar , arkadaşlar birbirleri ile görüşürlerdi . Özlerdik birbirimizi mesela uzun zamandır görüşmeyince . Şimdi değişti herşey . Birbirimizi facebook ve instagramdan takip eder olduk .Tesadüf yolda karşılaşırsak bile konuşacak birşeyimiz olmuyor çünkü takip etmişiz , takip edilmişiz . "Özledim " seni diyen dosta hasret kaldık . Özlem duygusunu yitirdik . 

2 . Benim çocukluğumda ailelerimiz bizim yaştayken evlerde toplanılırdı . Muhabbetler edilirdi . Biz çocuklar oynardık yerde  , ailelerimiz sohbet ederdi . Şimdi ise kimse evinde kimseyi istemiyor . Eve gitse bile o gezme olmuyor . Hiç evde selfie çeken birine rastladınızmı ya da arkadaşlarının evinde yer bildirimi yapanı ? 

3.  Eskiden birçok yerden arkadaşınız olurdu . Liseden , ilkokuldan , spordan , işten ... Şimdi herkes herkesi tanır oldu . Siz fotoğraflarınızı ekledikçe bir kaç kere bir toplulukta tanıştırdığınız arkadaşlarınız birbirlerini ekler oldu. Çevresi genişlesin diye birbirlerinin özeline girdiler. Yapay yapay yorumlar yapılmaya başlandı. Fırsatçılar çoğaldı . Sizleri kullanmaya başladılar haberinizi olmamaya başlandı . 

4. Dostluk , arkadaşlık kıymetli olmamaya başladı . İnsanlar bırakın telefonla aramayı , iyi dilek yazmayı bile çok görmeye başladılar . Siz mutlu bir anınızı paylaşıyorsunuz bırakın telefonla aranmayı yorum bile yazmıyorlar artık . Beğen ikonu var basmak saliseden kısa  . Beğenince bir boşluk oluyor herhalde sen dolduruyorsun . Ya dostum demek istiyorum "neyi beğendin?" Arkadaşın eşiyle 6. evlilik yıldönümü olduğunu belirtmiş , kutlama resmi koymuş . Ne beğeniyorsun sadece altına yazsana bir iki satır ...İyi dileklerini yazsana ölür müsün ? Evet bazıları ölüyor çünkü inan ol belki de kıskanıyor senin mutluluğunu . Ya da senin iyi niyetini biliyorda ona daha az değer verene yorum yazıyor niyeyse .... 



5 . Kafası karışıklar. Bu profillerin kafası karışık . Sevmediği tipler oluyor sende biliyorsun arkasından çılgınlar gibi konuşmuş . Ama bir bakıyorsun sosyal alemde süt limanlar . Canımlar , cicimler efendim her hareketini beğenmeler. Vallahi sarsmak istiyorsun kardeş iyimisin diye :)

6. Yorum yazanları beğenenler. İşte ben buna deliriyorum . Evet banane dimi ? Ama işte es geçemiyorum . Çünkü ben her yoruma cevap veririm hepsine. Yorum yazıyorsun mesela iyi dilek içeren tabi :) adam beğeniyor senin yorumunu . Diyor ki sen bana nice senelere diyorsun ben de beğeniyorum . Bu aynı şuna benziyor hani iş için birini ararsın "Nasılsınız ? " dersin adam sadece iyiyim der ve nasıl sinir olursunuz sizin hatırınızı sormadı diye .İşte inanın aynı durum . Bir teşekkür et değil mi ?Beğenmek te ne ? Yok sorsan yoğun e canım madem yoğunsun girme sosyal aleme :) 

İşte böyle böyle kopuyor artık arkadaşlıklar. Hepimiz yoğunuz , hepimiz koşturuyoruz. Ama birbirimizi görmeden hayatını biliyoruz. Anlatacak şeyimiz yok , gidelecek yerimiz çok ama. Yapmayın bu yazıyı her kim okuyorsa ne olur kendinize bakın . Nasıl bir sosyal medya kullanıcısıyım diye kendinizi sorgulayın  . Resmini gördüğüm ama kendini görmeyi ihmal ettiğim kaç kişi var diye düşünün ve hadi şimdi onu arayın , konuşun ve en azından bir kahve için . 

Sevgiyle kalın 
Özge